LES ESCOLES PÍES


Sant Josep de Calassanç (1557-1648), nasqué en Peralta de la Sal (Aragó, Espanya). Després d’un període de temps en Espanya, on va rebre  una qualificada formació humana i cristiana, es traslladà a Roma on es trobà amb els xiquets pobres, vagarejant pels  carrers del Trastevere. Mogut per la compassió evangèlica envers aquells desarrapats en els quals va reconéixer la presència de Crist, l’encontre amb la menuda escola de la parròquia de Santa Dorotea li va obrir un nou horitzó de vida que culminà amb el naixement de les Escoles Pies. 

D’aquesta manera, creà una escola nova, primer model en la història de formació integral, popular i cristiana, com a mitjà per a alliberar a xiquets i joves de l’esclavitud de la ignorància i del pecat. (Constitucions de les Escoles Pies, 2) 

En 1621, l’Església elevà la seua obra a Orde Religiosa. Es va estendre en un primer moment per Itàlia i Europa Central. Actualment, els escolapis estan presents en Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia. Amb la col·laboració de gran quantitat de laics, realitzen la seua missió educativa en col·legis, parròquies, universitats, obres d’educació no formal, etc.

D’aquesta manera, creà una escola nova, primer model en la història de formació integral, popular i cristiana, com a mitjà per a alliberar a xiquets i joves de l’esclavitud de la ignorància i del pecat.