NOSTRE COL·LEGI


Els escolapis arribaren a València en 1738, procedents d’Aragó, on fundaren el col·legi Escoles Pies. A mitjans del segle XX, davant la impossibilitat d’atendre els seus alumnes i interns, projectaren la compra del terreny i l’edificació de l’actual col·legi Sant Josep de Calassanç amb les aportacions del mateix col·legi S. Joaquim. El P. José María Blay s‘entusiasmà amb el projecte. El 28 de novembre de 1954, el P. General, Vicente Tomek, amb la presència dels cinc provincials d’Espanya inaugurà oficialment el col·legi. 

El 4 d’octubre de 1954 va començar el primer curs escolar, amb una classe de pàrvuls, ensenyament primari i els dos primers cursos de batxillerat. L’any següent, s’amplià a la resta dels cursos. El P. Jaime Sala fon el primer Rector. Entre els membres d’aquella primera comunitat religiosa es trobaven els PP. Manuel Antequera i Rafael Puig, que hui també acompanyen la vida del col·legi. 

Assolada per la riuada del 14 d’octubre de 1957, D. Marcelino Olaechea, arquebisbe de València, inaugurà l’Església el 27 de maig de 1960. 

Al principi, el col·legi va acollir  un nombrós internat. Progressivament, els escolapis obriren les portes al barri que creixia en l’entorn del col·legi. Així, fills de professors de les properes facultats universitàries, de metges de l’Hospital Clínic, dels militars residents en la zona… foren configurant un estil de col·legi obert a  l’entorn i a la Parròquia San Pascual Bailón, amb la qual sempre ha mantingut una excel·lent relació de col·laboració. 

Amb el  temps, es va reduir la presència d’interns fins a la supressió de l’internat, però va anar creixent la demanda de famílies residents en la zona. L’estructura i organització de l’edifici es va transformar per tal  d’acollir al nombre cada vegada major d’alumnat masculí i femení. 

El col·legi ha afrontat les successives reformes educatives, amb responsabilitat i professionalitat. Fidels al lema de les Escoles Pies “Pietat i Lletres” o en la versió actual “fe i cultura”, el col·legi ha impulsat una educació de qualitat, com a preparació a la universitat o a altres estudis superiors, i una evangelització viva i compromesa que ha facilitat en molts alumnes la vivència de la filiació divina al servei de l’Església i de la societat. 

Hui, molts laics vinculats de diferents maneres a la Institució, participen de l’esperit i carisma de S. Josep de Calassanç i duen en davant aquesta tasca educativa i evangelitzadora en les nostres aules per a “glòria de Déu i utilitat del proïsme”.


Galeria d'imatges